Nagyboldogasszony-kápolna Balatonőszöd

 A korábbi Piarista földtulajdont 1929-ben üdülőtelep létesítésére − felparcellázva − értékesítették. 1934-ben, az új lakók egyesületet alapítottak és a kápolna tervezését Weichinger Károly budapesti építészre bízták.

A kápolna 1935 nyarán elkészült. Titulusa Szűz Mária Mennybevétele. Belső berendezésére, az Iparművészeti Főiskola kapott megbízást.

A háború kevésbé, de az azt követő évek jelentős változást hoztak a kápolna életében. 1951-ben a környékbeli villákat államosították. A tulajdonosok 24 órát kaptak az épületek elhagyására és megkezdődött a pártállami vezetők gondtalan pihenését szolgáló úgynevezett "Minisztertanácsi Üdülőtelep" kialakítása. Az ezt követő 20 évben, a funkcióját és gazdáját vesztő kápolnában a parlagfű és más egyéb gyomnövények vették át a terepet.

1972-től új plébános vette gondozásba az épületet. Dr. Rosta Ferenc (későbbi székesfehérvári segédpüspök), aki fáradhatatlan munkájával és önkéntes segítők népes seregével megújította a kápolnát. Egy lengyel építészmérnök teljes szabadságát áldozta a tető felújítására. 50 éve 1973. augusztus 15-én dr. Lékai László püspök, apostoli kormányzó szentelte fel.